cropped-logo-2020.png

Interview WK 2018 – Nederlands

Wereld Kampioen Holland Messi v. Le Dobry

Wereld Kampioen Holland Messi v. Le Dobry

Tijdens het WK WDSF 2018  in Roden werden José Stienstra en haar fokproduct Holland Messi v. Le Dobry gehuldigd als wereldkampioen IPO 3 van de Hollandse Herders.

Draha Mašková interviewde de kersverse wereldkampioene voor www.profidog.cz.

Nogmaals gefeliciteerd met je 1e plaats! Ik zou graag willen weten wat deze overwinning voor je betekent?

Bedankt! Als eerste wil ik zeggen dat de eer ook toe gaat naar mijn zoon Jack Stienstra. Hij heeft Holland Messi v. Le is afgericht en opgebouwd. Zijn grandioze voorbereiding bracht Messi naar het hoogste niveau. Jack heeft met Messi 3 keer een WK HH en 2 keer een WK FCI gedraaid. Hij koos er nu voor om als pakwerker op het WK te staan.

Dat Jack vertrouwen heeft in mijn capaciteit, mijn voorbrengen en dat hij mij in staat acht om Messi te kunnen laten pieken op het juiste moment zie ik als een groot compliment. Want Messi verdient het om wereldkampioen te zijn!

Iedereen droomt ervan om wereldkampioen te worden. Voor mij is het een kroon op mijn werk als africhter én fokker. Dat Messi ons eigen fokproduct is maakt het extra speciaal. De overwinning is een beloning voor  je inzet, passie en liefde voor de sport met je hond. Toch gaat het voor mij vooral om fun hebben met mijn hond, het samen naar iets toewerken onder begeleiding van anderen; je club, teamgenoten én je familie die je door dik en dun steunt.

…en wat betekent het voor jou om aan het WDSF Champion 2018 deel te nemen?

Deelnemen aan de WDSF WK 2018 is als een feestje! De WDSF WC is mijn kindje, ik ben oprichter van de WDSF en als mama van de Dutchi’s is het een eer om voor je ras te mogen uitkomen en te strijden naar het hoogst maximale. Een familie die elkaar steunt, gunt en support en die allemaal hetzelfde doel hebben, de Hollander op de kaart te zetten. Elkaar weer te ontmoeten, samen bij te kletsen en samen actief te strijden.

What were your feelings and emotions at the moment when it was clear, that you are the winner of your category?

Ik was erg emotioneel na het manwerk, ik sloot mijn ouders in mijn armen en de tranen vloeiden, mijn vader heeft sinds kort te horen gekregen dat hij kanker heeft en strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte. Mijn vader is bijna altijd aanwezig en als hij niet aanwezig is dan is hij zeker in zijn hoofd bij mij en leeft mee. We hebben samen zoveel gedaan met de honden dat het voor mij dit jaar heel bijzonder was dat hij er wel bij kon zijn en kon zien hoe ik Wereld Kampioen kon worden.

Ook waren er natuurlijk bijzaken zoals het ongelovelijke gemene op de person spelende onwaarheden en leugens op sociaal media. We zijn door de slijk gehaald. Misgunnen van mensen die aan de kant staan, toen ik Wereld kampioen werd viel er een last van mij af en was er nog mar weinig te zeggen overgebeven.

Door te winnen heb ik de monden van deze mensen gesloten. Winnen kan ik niet beinvloeden, de prestaties van Messi en mij hebben de negatievelingen laten zien dat Messi een grandioze hond is en dat ik een goede africhter cq geleider ben.

With what expectations and goals did you arrive to the Netherlands and the WCH?

Mijn goal was om lekker mee te draaien en Messi aan de Wereld te laten zien, dat hij in een goede conditie is, goede bespiering heeft en goed in zijn vel zit. Dat hij ontzettend goed door Jack is afgericht en dat hij net als de voetballer Messi, Der  Meester Messi is. Ik weet dat Messi de WEreld kan veroveren, maar alles moet passen, met de organisatie van de WK die ik natuurlijk er ook bij had, wist ik heel goed dat dit niet gemakkelijk zou zijn maar ook weet je dat hij het in zich heeft. Ondanks dat ik weet dat er enkelen ook zeer netjes hun hond hebben afgericht en natuurlijk ook kans maken op deze titel.

How do you see your victory now, after a few weeks – has it changed anything? Did it move you forward and do you have higher goals now? How did you celebrate your success? 🙂

De overwinning werd overschaduwd doordat Messi de dag na de WK erg hoge koorts kreeg en zeer ziek werd. Hij was apatisch en voor de dood weggehaald. Dat gaf een domper op het WK. Gelukkig gaat het nu beter met Messi en zijn we nog steeds aan het uitzoeken waardoor deze plotselinge ziektebeeld vandaan kwam. Messi vechte voor zijn leven en dan is de titel niet zoveel meer waard maar de gezondheid van je hond is dan prioriteit nummer 1.

Met Messi was het fijn om mee te doen, Messi is van Jack en dat is ook de afspraak dat hij na de WK Messi weer terug zou krijgen en dat hij zich nu voorbereid op de Nederlandse Kampioenschappen Werkhonden. Als Messi gezond en wel hersteld is gaan we kijken of Messi zich ook daar kan kwalificeren voor de WK FCI en hoop ik van ganser harte dat Messi in September daar staat met Jack.

Ik heb dus helaas niet het Wereld Kampioenschap gevierd zoals men dit had moeten vieren, Mede door de organisatie van het WK was ik gesloopt en totaal uitgeput, de ziekte van mijn vader en dan alle negativiteit beinvloeden dit. Ook de dag na het WK waarop ik als Voorzitter van de WDSF een algemene ledenvergadering had met de leden en bij thuiskomst zie dat Messi zo ziek heeft is een feestje niet op zijn plaats maar kom je in een rollorcoaster van emoties.

Could you please describe your performance in each phase? What pleased you, what disappointed you and what would you do differently? Did you learn from your mistakes if there were any at the trial? 🙂

Speuren;

Het gras was erg hoog, maar voor een ieder gelijk. De sporen lagen er goed in maar doordat het gras was platgeslagen zag je niet altijd je spoor. De warmte speelde ook mee omdat ik zaterdag b en c had gedraaid moest ik “nog” even speuren. Messi kan goed speuren maar ja, 10 meter achter de hond weet je het nooit.

De aanzet was rustig, mooi diep speurde Messi, de Keurmeester had opgemerkt dat Messi op het eerste spoor 1 keer licht hoog speurde, helaas kan ik dit niet bevestigen want achter hem aanlopen heb ik dit niet gezien. Op de eerste strek geen voorwerp, dan denk je, oei…. Overlopen of ??? de eerste hoek perfect, niet versnellen, rustig en diep blijven speuren. De tweede strek gaf hetzelfde beeld. Voorwerp goed verwezen, maar in mijn opinie kan Messi dit beter kwa concentratie, ik zag dat hij licht omkeek waar ik bleef, ik denk dat dit door de lijnvoering kwam. De keurmeester kon dit niet zien door de hoogte van het gras.  Aanzet goed, niet versnellen, Keurig speuren zoals in het boekje staat omschreven. Tweede hoek, akkoord, derde strek en hoek akkoord. Vierde strek, weer voorwerp, gelukkig, zelfde beeld als bij eerste voorwerp.

Vierde hoek door daarna iets hoog en direct weer naar beneden, daar zat dus weer een half puntje. Laatste voorwerp akkoord.

Speuren was subliem, de voorwerpen waren goed verwezen maar door de concentratie denk ik dat ik de handeling van het neerleggen van de lijn niet was zoals in de training.

Maar zeer blij met de 99 punten op speuren en zeker verdiend.

Appel

Omdat het intrainen niet goed ging op vrijdag, de verstekken niet goed aangenomen en nogmaals drooggetraind, wist ik dat ik voor zaterdag mezelf moest gaan focussen op de wedstrijd en mijn hoofd bij de wedstrijd houden en niet meer alle randverschijnselen en organisatorische dingen.

Zaterdagochtend ben ik thuis gebleven en heb wat dagelijkse dingen gedaan. Bij het uitlaten merkte ik dat ik toch wat onrustig en leeg voelde, maar die grandioze Messi vertelde mij gewoon, kom ik sleep je er door heen, gaat allemaal goed komen en dat was ook zo.

Helaas mijn zoon niet kunnen ondersteunen tijdens zijn pakwerk bij de IPO 1 en 2 honden. Mijn man Klaas moest ook speuren en normaal sta ik daar ook aan zijn zijde moest het nu ff alleen doen en dat deed hij grandioos. Dus omstreeks 12 uur naar het wedstrijdveld gegaan en me afgesloten van de mensen die graag aandacht of een praatje willen maken. Na het goed warm lopen, wat fun dingen gedaan te hebben moisten we ons aanmelden en eerst afleggen. Bij het afleggen merkte ik dat er een aantal takjes lagen, ik hoopte maar niet dat hij ging verplaatsen om daar aan te komen. Mijn hart bonste wat harder dan normaal. Na het afleggen merkte ik dat Messi door enkele blafjes te geven dat hij zei, I’m ready lets Rock and Roll. Hij had er zin in en wilde.

Volgen was soms iets voor, maar met tempo wisselingen weer op goede plek, door de groep goed geconcentreerd. Halthouden ook voldoende snel.

De zit, maakte ik zelf een foutje,, tijdens het volgen dacht ik shit te weinig ingeseind, maar dan moet je door. Messi nam het commando goed aan en ik hoorde het publiek niet, dus hij zat. Op video terugziend kan hij sneller.

De af was ook goed, maar terugziend op de video zie je wat hij doet en verplaats even met zijn heupen. Voorkomen,voet waren goed en voldoende snel.

De sta merk je wel dat hij opspringt maar zie je niet dat hij nog wat pasje meedoet, als je je omdraaid is het natuurlijk een perfecte oefening maar op de video zie je wel dat hij teveel meeloopt.

Apporteren was goed, mooi oppakken van het blok, voldoende snelheid heen en terug. Goed aan de voet.

Apporteren met springen, zijn sprong heen kon iets hoger, maar niet aangeraakt, terug was een goede sprong en correct afgewerkt.

Klimschutting ook een nette oefening.

Vooruitsturen met afleggen was maar een zeer kort stukje maar Messi reageerde prima en draaide zich snel om om af te gaan.

Punten misschien aan de hoge kant, maar ik was niet de enige en ik was blij met de drive en motivatie die Messi liet zien.

Erg blij met de 96 punten een droom om deze punten te krjgen op de WK.

Manwerk

Manwerk, de voorbereiding, even warm bijten op mijn man. Messi heeft altijd wel een conflict-je met hem, dus zijn beten waren goed , droog en hard, ook goed lossen.

En dan aantreden in de warmte, in mijn opinie kon hij iets sneller naar 1 en 2 revieren maar toen kwam de diesel op gang en zette hij goed vaart,

Vanaf het aanblaffen tot en met het einde heb ik een zeer gedreven hond gezien, super netjes voorgebracht, goede harde beten en goed lossen met een overgangs fase, Correct voorgebracht in mijn optiek.

Can you tell us more about the whole competition from your point of view for those who could not be there?

Het was de 5e Wereld Kampioenschap Africhting, IPO en met een mooie groei van in 2014 23 honden die deelnamen aan het WK en nu 48 stuks. Daarnaast 4 andere sport disciplines die strijden om de Wereld Cup 2018, Agility, Obedience, Mondioring en IPO-R. Omdat ik zelf de organisatie op me heb genomen voor het IPO gedeelte en de algemene zaken kan ik zeggen dat ik trots ben op ons team dat zoveel werk heeft verricht, een super mooie locatie bij de KV Noordenveld in Roden, waar vele mogelijkheden waren om te wandelen, in de schaduw te staan, voldoende ruimte voor alle sportdisciplines, een groep vrijwilligers die ontzettend goed hun best gedaan hebben om het een ieder naar zijn zin te maken en vragen cq problemen direct op te lossen. Het was een geoliede machine. Een WK waardig evenement, dat niet onder doet voor andere evenementen. Vanaf het begin tot het einde verliep alles heel goed. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het goed en vlot te laten verlopen, de catering stond zijn mannetje, eten en drinken voldoende en voor goede prijzen. Voldoende accomodatie om te overnachten, goede geluidsinstallatie, een super leuke feestavond. Het was een genot om aanwezig te zijn en de sfeer die men voelde was warm en welkom. De speurvelden was voor een ieder gelijk, hoog gras, voldoende ruimte, spoorleggers en wedstrijdleiders die hun taak serieus namen. De sporen waren van goede lengte, de voorwerpen werden goed neergelegd en de resultaten bij het speuren waren erg goed te noemen. De kwaliteit van diverse honden was erg hoog.

Het wedstrijd veld was mooi aangekleed, alle vlaggen hingen in de top van de vlaggemasten, het veld was goed afgezet en er was een speciale lijn afgezet voor de pers en andere genodigden. De update van de wedstrijduitslagen en video’s waren snel en vlot online.

De wedstrijddagen verliepen soepel, goed op schema, vier Jonge maar zeer getalenteerde pakwerkers, keurmeesters die keurden naar eer en geweten, De kwaliteit van de deelnemers was hoog te noemen. Natuurlijk hadden sommige honden moeite met de pakwerkers en hun stemgebruik.

Maar het was een spannende wedstrijd met veel publiek en belangstellenden uit de Hondensport wereld.

Hoe is het mogelijk dat een ras waarvan 2 variateiten met uitsterven bedreigd wordt zo leeft onder de hondensporters. Waarom is er z’n harmonie tussen de africhters onderling, wat zegt dit over het evenement.

De opening en de sluiting van het evenement was grandioos, doeltreffend en effectief met mooie muziekkorps en slagband.

What is your dog like? Do you have anything in common? What is his/her strongpoint?

Messi is een grandioze hond, super stabiel karakter, energie zuinig soms, hart van goud, geen knokker met andere dieren, sociaal naar mens en dier. Je grootste vriend en al helemaal flexible omdat ik normaal niet met hem train.

Zijn sterke punten zijn zijn onbevangenheid, gespierdheid, hardhead en de ervaring die hij heeft opgedaan.

Speuren en manwerk zijn zijn grootste passie. Een hond waar je op vertrouwen kan.

Why did you choose the Dutch Shepherd? Why is this breed exceptional to you? To whom would you recommend this breed?

Ik heb voor de Hollandse Herder gekozen omdat ze uniek zijn, niet iedereen heeft dit ras, ze zijn gevoelig, aanhankelijk en zeer veelzijdig. Het is een hond die erg jalours kan reageren als je niet hun de aandacht geeft die ze graag willen. Ze willen het alleen recht bij je.

Ik zou een ieder die actief is of die actief wil zijn deze hond aanraden, het is geen kei harde hond maar een hond die kneedbaar is en graag voor je wil werken.  Hij beschermt je en staat voor je klaar.

What are your dog sport plans, goals and dreams for the future? What place does dog sport take in your personal values ranking? Is it just a hobby or maybe even something more?

Mijn plannen, als Jack niet naar de WK FCI gaat in Italie, dan zou ik daar graag staan met Messi en hem nogmaals tonen aan de Wereld. Maar dat hangt van divese factoren af. Eerst moet Messi weer volledig herstellen en dat is prioriteit numer 1. Hij is nog lang niet op conditie als voor het WK.

Mijn goal zou zijn na Tessa, waarmee ik in 2005 op de WK FCI in Breda heb gestaan,  nog 1 keer terug te keren op het hoogste platvorm. Zou dit niet zijn met Messi dan probeer ik het met mijn Queen. De Jonge teef die ik momenteel africht. Maar bovenal gaat het mij om het plezier met mijn gezin in de sport, samen oefenen met mensen die op een hoog level staan. Motivatie en Passie behouden maar vooral houden van mijn honden en gezin.

Hondensport en houden van honden staat central in ons gezins leven, ondanks dat Klaas steeds minder gemotiveerd is om actief Hondensport te bedrijven. Onze gezamelijke trainingen mis ik zeker, ook het gemis dat Klaas niet meer kracht, snelheid en flexibiliteit heeft om honden goed op te bouwen en het juiste in ze naar boven te halen is een gemis. Ik heb bijna nog niet iemand gezien die zoveel capaciteit en gevoel heeft als hem.

Klaas is een man van weinig woorden, niet uit kunnen leggen hoe het moet maar het gevoel des te meer hebben om een goed bijtende hond neer te zetten is een kwaliteit. Ook Jack gaat zijn gang in het leven en het samen Hondensport bedrijven heeft wel een beetje zijn hoogtepunt gehad.

Voor mij is het wel iets meer al seen hobby, liefhebberij en passie.

Do you have any life motto?

The World Is Going To Judge You No Matter What You Do, So Live your Life The Way You Want To