cropped-logo-2020.png

Tuukka Nikola, komt weer naar Hoogkerk

Tuukka Nikola is een inspirerend man, die veel kennis heeft van honden lezen, honden kwa niveau beter maken en die passie heeft in het opleiden van. De foto hierboven is van 2018. En dit is 10 jaar geleden:

10 jaar geleden.
2018

Bij toeval zijn wij in contact gekomen met Tuukka Nikola, hoe je wegen elkaar kunnen kruisen is zeer bijzonder, Jack zou stagelopen bij Mia Skogster, dus wij afgereisd naar Finland, een boottocht van 26 uur vanaf Rostock, Duitsland, daar aangekomen 10 jaar geleden, bleek dat de geplande stage niet ging verlopen zoals wij gerekend hadden en was Tuukka Nicola wel bereid, zonder enige voorwaarden, om Jack, toen 15-jarige te willen begeleiden. Ik denk dat hij nooit meer had kunnen leren als bij Tuukka, de kennis, inzichten over zowel honden als pakwerk doen is zo groot, de kleine details, de tools die hij de honden aanleert om ze voor te bereiden is voor velen onbegrijpelijk en niet te bevatten wat Hondensport inhoudt en hoe te beoefenen.

Een moeilijk sport, met diverse disciplines, te maken hebben met het soort hond, de karakter, de eigenschappen en daarnaast de geleider met al zijn voor en nadelen. Tuukka is in de jaren milder geworden, maar nog steeds wel duidelijkheid, zwart, wit, gedreven en zijn 100% inzet wordt ook verwacht van de deelnemer.  Serieus bezig zijn met je taak, steeds tegen het randje van kunnen aan gaan zitten om beter te worden en de hond verder te brengen. Met minder materiaal toch het maximale eruit weten te halen.

Tuukka zijn leven gaat niet over rozen, net als ons leven maar door doorzettingsvermogen, inzet en motivatie komt hij steeds weer terug. Dat zie je ook in hondentraining. Dit is een motto.

Tuukka heeft ook geen gemakkelijke persoonlijkheid, maar dat moet je dan maar nemen en ervaren.  Daarom was ik erg blij na 9 jaar niet in Hoogkerk maar nu in Amsterdam om een reünie te mogen meemaken. Van s ’ochtends 9 uur tot s ’avonds 23 uur is Tuukka op het veld en gedreven om met honden te werken. Hij vindt de luxe zoals wij in Nederland hebben overbodig en maakt ons lui en niet volledig bezig zijn met de sport gemakkelijk. Een kantine, mooie accommodaties, onze randvoorwaarden zijn hoog, terwijl de aandacht, interesse en saamhorigheid op het veld hoort te liggen en niet op de loungebank waar het gezellig en goed vertoeven is. Dat doet onze sport niet goed.
Het samen werken aan een hogere prestatie dat is wat hij wil en wat hij wil zien.  Luisteren, kijken en leren, ook al ben je een onervaren africhter door dit actief mee te doen zul je zelf beter worden en je hond beter gaan africhten.

Motivatie, emotie, drive, zijn kernwoorden die hij zal blijven gebruiken. Maar ook autoriteit, gehoorzaamheid en aanleren zijn kerndingen die voorkomen in zijn workshops.

Door vele herhalingen zal men dit leren en inzien. Wat mij opviel is dat iedere geleider hier start met dezelfde problemen, en dat men moeilijk hier overheen kan stappen om verder te komen. Als je opgelet had zou je dit niet gaan doen en hoeft hij niet steeds te herhalen.

Maar blijkbaar is dit nodig. Of wij luisteren en zien niet goed of wij begrijpen het spel gewoon niet.

Daarom ben ik blij dat Tuukka op 28/29 en 30 december weer wil komen in Hoogkerk en samen met ons een fantastische training gaat neerzetten.

Dus wie belangstelling heeft doe mee, je zult met je neus op de feiten gewezen worden maar het is niet ten nadele van je, hij wil je alleen proberen beter te maken.

Ik ben van de partij en doe mee, je bent nooit te oud om te leren en hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind in december.

Volgende keer meer over onze workshop met Tuukka