cropped-logo-2020.png

Seminar Mia Skogster

Seminar Mia Skogster in Hoogkerk, 2008

Werkhondengroep de Hollander in Hoogkerk staat al jarenlang bekend als een zeer actieve vereniging die veel doet om de hondensport te promoten en te stimuleren. Wedstrijden als de Le Dobry-bokaal en de Holland Cup zijn al jaren een begrip. De vereniging probeert ook op een andere manier de hondensport te stimuleren, namelijk door het organiseren van seminars met o.a. als doel kennis vergaren van nieuwere trainingsmethodes, vooral om de resultaten van het appèl te kunnen verbeteren.

Op het WK 2008 van de Belgische Herders In Slovenië zagen Klaas en José Stienstra de Finse Mia Skogster aan het werk met haar Mechelse Herder Mecberger Chortoryiski (Helge) en zij waren al bij het intrainen onder de indruk van haar . Toen Mia ook nog eens 100 punten voor Appèl wist te scoren op de wedstrijd was het duidelijk: van haar wilden ze graag horen hoe ze dat bereikt had en een afspraak werd gemaakt om in Nederland een seminar te komen geven.

Dit vond plaats op 5 en 6 juli jl. in Hoogkerk. Zaterdag werd begonnen met een stuk theorie en konden we op de video nog even zien welk resultaat haalbaar is.

Mia is 28 jaar en sinds 14 jaar actief met honden trainen. Begonnen met gehoorzaamheid en behendigheid, later met speuren (programma vergelijkbaar met reddingshondentraining) waarbij ze de Kampioenstitel wist te behalen. Sinds 10 jaar houdt ze zich bezig met IPO training. Af en toe wordt er ook een nestje Mechelse Herders gefokt en in 2003 werd het C-nest geboren, waaruit ze Helge aanhield. Met Helge werd ze o.a. Fins Kampioen 2007, 2e op het WK van de Belgische Herders in 2007 en 3e op het WK 2008, waarbij zij en Helge geschiedenis schreven door als eerste 100 punten te behalen op een WK.

Mia heeft zelf diverse seminars gevolgd van o.a. Knut Fuchs en Ivan Balabanov . De ideeën van Fuchs gebruikt ze met name bij de hele jonge hondjes : Mia begint al met een puppy van 7 weken dagelijks wat te oefenen, hierbij gebruikt ze voer als motivator en heel handig weet ze een puppy in de juiste positie te brengen, zonder hierbij overigens een lijntje te gebruiken. Slechts met een paar minuutjes per dag leert de pup al de correcte ‘volg’ en ‘voet’ positie. Ook de ‘af’ en ‘zit’ worden spelenderwijs aangeleerd. Tot 18 maanden gebruikt ze sowieso geen enkele vorm van correctie bij het oefenen. Als de pup wat ouder is, gaat Mia meer over naar drift opbouwen en belonen door spel (bijtrol/bal) ipv voer. Alles wordt gedaan om de hond enthousiast en werkwillig te krijgen, de hond moet graag zijn beloning willen hebben en gedreven zijn om deze te kunnen verdienen. Daarbij is ze uiterst precies, elke oefening wordt in kleine stukjes getrokken en elk stukje moet perfect zijn. Als bijvoorbeeld de eerste pas bij volgen nog niet correct is, dan wordt alleen de eerste pas beoefend. Kort werken, perfecte timing en heel veel belonen is het motto, óók bij de doorgetrainde hond. Met Helge beoefende ze bijvoorbeeld alleen het correcte voorkomen, de hond heeft de neiging om haar te raken met vóórzitten. Dmv plankjes voor haar voeten wordt het gewenste correcte gedrag uitgelokt ,de hond kan niet anders dan correct zitten,dan wordt hij uitbundig beloond en al spelend samen het veld af. Dit was dus de enige oefening die getraind werd in die sessie. Altijd geeft ze aandacht aan een cooling down na de training en een warming up vòòr de training, alles om blessures te voorkomen. Om deze reden laat ze de hond ook weinig springen, eens in de 2 weken en dan slechts één sprong, als een oefening goed is hoeft het niet nog een keer, (dit geldt trouwens voor alle oefeningen).

Hoe perfectionistisch ze is bleek ook bij het praktijkgedeelte waarbij de deelnemers met hun eigen hond een probleem naar voren mochten brengen. Plezierig was dat ze meerdere ideeën kon aandragen om een probleem op te lossen, daarbij werd altijd rekening gehouden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van de hond, niet iedere hond is immers in staat om snel te gaan zitten en niet iedere hond heeft het gewenste temperament, dan is het ook niet eerlijk om dit bijvoorbeeld door correcties te willen bereiken, dat zou alleen maar ten koste gaan van het enthousiasme van de hond. Ongehoorzaamheid wordt wel gecorrigeerd, maar wel zodanig dat het niet ten koste gaat van het enthousiasme van de hond (door direct na de correctie te belonen) en ook zodanig dat dit slechts 1 a 2 keer noodzakelijk is, dit alleen bij honden ouder dan 18 maanden!

Het was voor iedereen een zeer inspirerend weekend, zelfs ondergetekende die al 3 jaar niet meer actief is in de hondensport, liep ’s avonds met haar hond te trainen ?

Natuurlijk was alles weer tot in de puntjes verzorgd door de leden van Hoogkerk: ’s avonds ook nog een gezellige barbecue en het heerlijke weer erbij maakte het geheel tot een onvergetelijk weekend.

Jeannette, Klaas en José, heel erg bedankt voor de uitnodiging! Deelnemers bedankt voor jullie praktijkdeelname , zodat niet alleen jullie maar ook de toeschouwers veel hebben kunnen leren!

Meer info over haar kennel: www.kolumbus.fi/skogster

Met vriendelijke groeten,
Irma Koppe

Op youtube is een filmpje te zien van Mia in Slovenië: