cropped-logo-2020.png

Ladies Helper Day | fotoreportage

Hierbij een impressie van 2 deelnemers:
De foto’s van deze dag staan op de foto pagina van onze site.

Ladies Helpers Day, de dames komen er aan….

Wat begon als een geintje werd toch uiteindelijk heel serieus, de Ladies Helpers Day 2014 te Hoogkerk was geboren.
Via een Facebook oproep werd er gepolst of er dames in den landen waren die belangstelling zouden hebben om kennis te maken met het pakwerk of hun techniek een beetje te willen bij schaven op deze dag.

Deze werd georganiseerd door Ron van Hal met assistentie van Jack Stienstra en werd gehouden op het terrein van HSV Hoogkerk. De dames waren niet te stuiten en 15 meiden gaven zich al snel op.

Van deze 15 dames waren er 13 voor wie het hun eerste kennismaking zou zijn met het pakwerk en 2 dames die al jaren regelmatig pakwerk maken en zelfs al op een wedstrijd (De Vrouwen Bokaal) waren te bewonderen.

De datum van de 1e Ladies Helpers Day werd zondag 14 juli en ’s morgen om 11 uur werd de fanatieke en de tot op het bot gemotiveerde groep dames ontvangen op HSV “Hoogkerk” met een lekkere bak koffie.

De Warming up

Na een welkomstpraatje door Ron van Hal en zijn assistent Jack Stienstra begon de groep aan een heuse warming up. Voor mij persoonlijk was een half uur uitgebreide warming up een beetje veel van het goede. Zelf loop ik loop me normaal altijd een beetje warm en doe wat oefeningen om mijn spieren los te maken en Conditie en krachttraining doe ik zelf in de sportschool. De energie die nu in een de uitgebreide warming up werd gestoken kun je naar mijn mening beter in het pakwerk stoppen, maar zo heeft ieder zijn eigen visie.

Manwerk stap voor stap:

Alle facetten van het  manwerk zouden stap voor stap behandeld worden waarbij Ron het voordeed en de dames het daarna een voor een mochten proberen.

Er werd als eerste uitleg gegeven over het laten aanbijten van een hond en hiervoor werd het tasje gebruikt. Om beurten konden de dames dit zelf proberen en ondanks het feit dat 13 van de 15 dames nog niet eerder een hond hadden laten bijten, viel de snelheid waarop de meesten dit oppakten zeker niet tegen. Dat deze groep dames zich nog niet 1,2,3 lieten intimideren door de honden was duidelijk te zien aan de grote glimlach op de gezichten.

Hierna kwam het aanplagen van een jonge hond aan bod. Ron lichtte het belang toe van de  lichaamshouding van de pakwerker, je positie, het jezelf lager/kleiner maken dan de hond, en het daarna je een beetje uitleven maar er altijd voor zorgen dat de hond de winnaar is.

Vervolgens kwam het aanblaffen aan bod. Er werd een labrador uit de kast getrokken, die het prima deed waarop een aantal dames konden oefenen. In combinatie met het aanblaffen gingen we weer een stapje verder en kwam ook de vlucht aan bod. Het viel voor veel van de dames nog niet helemaal mee om de balans te houden onder de krachten van de betreffende honden. Jack deed bij een aantal  honden de lange lijn erop, stuurde zo de honden een beetje, zodat het ietsje makkelijker werd.

Toen iedereen een beetje ervaring had opgedaan en de spieren nu echt warm waren was het de beurt voor het afstandstellen. Natuurlijk werden de honden voor de 13 dames die voor het eerst kennis maakten de afstand beperkt tot 10 meter, echter de ervaren dames (Ellen Driessen en Marloes Jansen) lieten zien dat oefening kunst baart en draaiden hun hand er niet voor om een aantal honden op de volledige afstand te laten stellen. De beginners vingen eerst de honden onder lijnspanning op en een enkeling durfde het op een gegeven moment ook los. Dat deze dames dit durfden vind ik bijzonder knap, het is toch een woest dier dat op je afkomt en je dan toch maar even moet zien weg te zetten. Kracht is massa maal snelheid en de impact van een hardstellende hond is niet iets wat je moet onderschatten!

Afsluiting van een geweldige dag:

Nadat iedereen alle facetten had gedaan waarbij Jack ondersteunde en Ron omlijstte met de broodnodige theorie en voorbeelden was er een afsluitende BBQ, aangeboden door HSV “Hoogkerk”.  Dit was een heerlijke en een leuke afsluiting van deze geweldige dag waar de dames al hun indrukken en ervaringen over de tafels uitwisselden. HSV “Hoogkerk”, een overbekende NBG vereniging die al jaren hard aan de weg timmert, heeft ook met de organisatie van deze dag weer een schot in de roos weten te treffen.

Dames is het pak:

Het een hele goede zaak dat er dames kennismaken met pakwerk. Een hond draaien en voelen op de mouw is gewoon heel anders dan achter een hondje te staan en aan te moedigen.  Pakwerk is gewoon een belangrijke extra dimensie van de hondensport en een verrijking voor je eigen kennis binnen je africhting. Wanneer je een hond laat bijten voel je hoe hard of zacht de beet is, kan je de gemoedstoestand tijdens het manwerk beoordelen, zie je de blik in zijn ogen, hoe de oren staan en hoe de hond zich op dat moment voelt.

Wat ik iedereen wil meegeven:

Het duurt jaren voordat je een beetje pakwerk kan maken, ikzelf kan bijvoorbeeld nu pas zien wat een hond op de laatste 10 meter doet bij een hond die op volle snelheid afstand stelt. Je moet zoveel handelingen in één keer doen, en als je er één vergeet klopt het hele plaatje al niet meer. Het kost veel kracht, energie, inzet en volharding om een beetje fatsoenlijk pakwerk te kunnen maken. Ikzelf moet er naast het pakwerk zelf, een hoop voor doen qua krachttraining, letten op voeding om op mijn huidige niveau te komen het is het echt allemaal waard! Pakwerk maken is echt verslavend en vind ik het geweldig om te doen. Daarom kan ik met overtuiging zeggen dat ik het een hele leuke, gezellige en leerzame dag vond waar ook ik toch een paar dingetjes heb opgepikt die me toch weer een stapje verder helpen! Ron en Jack, mijn hartelijk dank hiervoor!

Ik hoop van harte dat de 13 dames het niet bij deze ene keer laten maar, net als ik, ook door het pakwerk virus worden gegrepen en ook de ruimte krijgen op hun clubs om zich verder te ontwikkelen. Ik hoop ook dat deze dag niet bij één keer blijft en dat er binnenkort een nieuwe dag georganiseerd gaat worden.

Wel wil ik alle dames meegeven dat pakwerk leren op de club met vallen en opstaan gaat en dat je er  veel voor moet doen en laten. Maar als je dat doet, en een beetje medewerking krijgt op je club je er een fantastische hobby bij kan hebben!

Ellen Driessen
Voorzitter HSV “De Schipbeek”
NBG C-pakwerker

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Chérie Bisschop en train al ongeveer 14 jaar met Dobermanns. Onder het trainen bedoel ik de IPO sport. Ik heb zelf wat examens gelopen en een paar wedstrijden gedraaid. Aangezien het IPO programma ook uit een onderdeel pakwerk bestaat, ben ik dus al die tijd met het pakwerk bezig geweest, maar dan wel als geleider van de hond.

Toen ik op een gegeven moment hoorde dat er een Ladies Helpers Day werd georganiseerd bij HSV Hoogkerk twijfelde ik geen minuut en heb me gelijk opgegeven om hieraan deel te nemen.

Zondag, 13 juli 2014 was het dan zover. In totaal 14 deelnemers, aardige opkomst dus van de Ladies.

Aanvang 11.00 uur, eerst even een lekker kopje koffie en bijkletsen met diverse mensen.

Toen ging het los.

Als eerste even een praatje van Ron van Hal over hoe de dag ongeveer zou lopen.

Daarna een voorstel rondje van alle Ladies.

En toen…., ja toen begonnen we met een ‘lichte’ work-out van ongeveer een half uur.

Lekker hoor, even alle spiertjes los, voordat we aan het ‘echte’ werk begonnen.

Iedereen werd in het pak gehesen en alle pakwerkspullen werden tevoorschijn gehaald.

Toen nog even een groepsfoto…. en gaan!!!!

We kregen uitleg en een demonstratie over het oppakken en roteren van de hond, daarna mochten de Ladies. Ik mocht het proberen, het oppakken ging redelijk, maar toen roteren, dat is een ander verhaal, ietwat moeizaam, maar al met al was ik tevreden.

Het volgende onderdeel, het jutten van de hond. We hadden diverse honden die allemaal toch op een andere manier gejut moesten worden, de ene hond was zo opgejut en de andere had iets meer werk van de pakwerker nodig. Daar ik een vrij rustige oefenhond had, moest ik aardig ‘gek’ doen. Ook dit onderdeel vond ik zeer leerzaam.

Aanblaffen in het verstek was het volgende punt op het programma, dit heeft niet iedereen gedaan, daar het anders wel een hele lange dag zou gaan worden. Dus zijn we daarna doorgegaan met de vlucht. Eerst weer een uitleg en een demonstratie hoe het moest. Eerste keer werd ik geholpen en werd de hond aan de lange lijn begeleidt door Jack Stienstra.

Hond goed opvangen aan de mouw (vond ik al een hele klus) en daarna lopen maar…, draaien en stilstaan. Klinkt en ziet er allemaal heel simpel uit, maar op het moment dat je het zelf moet doen, is het toch even wat anders.

Als laatste onderdeel was de afstand. Ook deze oefening werd eerst met hulp van de lange lijn gedaan en daarna de hond los. Ook dit vond ik een kunst om de hond op te vangen en netjes weg te draaien. Maar al met al is het me toch gelukt en ben dan ook heel blij dat ik aan al deze oefeningen heb mee kunnen doen.

Als laatste kwam José Stienstra nog even met een mededeling, dat als afsluiting er een bbq was geregeld. En konden we tijdens deze bbq de dag nog even evalueren.

Ik persoonlijk vond het een super dag. Veel geleerd en nu zelf meegemaakt hoe het is om een hond aan de mouw te hebben.

Wil als laatste nog even Ron van Hal, Jack Stienstra, de mensen die hun honden hebben ingezet, HSV Hoogkerk en iedereen die ik vergeten ben, bedanken voor deze bijzonder leuke, gezellige en leerzame dag. Op naar een volgende Ladies Helpers Day.

Chérie Bisschop

bbblbbbr
IMG_1077.jpg
IMG_1078.jpg
IMG_1079.jpg
IMG_1080.jpg
IMG_1081.jpg
IMG_0866.jpg
IMG_0867.jpg
IMG_0868.jpg
IMG_0869.jpg
IMG_0870.jpg
IMG_0872.jpg
IMG_0873.jpg
IMG_0874.jpg
IMG_0875.jpg
IMG_0876.jpg
IMG_0877.jpg
IMG_0878.jpg
IMG_0879.jpg
IMG_0881.jpg
IMG_0882.jpg
IMG_0883.jpg
IMG_0884.jpg
IMG_0885.jpg
IMG_0886.jpg
IMG_0887.jpg
IMG_0888.jpg
IMG_0889.jpg
IMG_0890.jpg
IMG_0891.jpg
IMG_0895.jpg
IMG_0898.jpg
IMG_0899.jpg
IMG_0900.jpg
IMG_0903.jpg
IMG_0904.jpg
IMG_0908.jpg
IMG_0909.jpg
IMG_0910.jpg
IMG_0911.jpg
IMG_0912.jpg
IMG_0913.jpg
IMG_0914.jpg
IMG_0915.jpg
IMG_0916.jpg
IMG_0917.jpg
IMG_0918.jpg
IMG_0919.jpg
IMG_0920.jpg
IMG_0921.jpg
IMG_0922.jpg
IMG_0923.jpg
IMG_0924.jpg
IMG_0925.jpg
IMG_0926.jpg
IMG_0927.jpg
IMG_0928.jpg
IMG_0929.jpg
IMG_0930.jpg
IMG_0931.jpg
IMG_0932.jpg
IMG_0933.jpg
IMG_0934.jpg
IMG_0935.jpg
IMG_0936.jpg
IMG_0937.jpg
IMG_0938.jpg
IMG_0939.jpg
IMG_0940.jpg
IMG_0942.jpg
IMG_0943.jpg
IMG_0944.jpg
IMG_0945.jpg
IMG_0946.jpg
IMG_0948.jpg
IMG_0949.jpg
IMG_0950.jpg
IMG_0956.jpg
IMG_0957.jpg
IMG_0958.jpg
IMG_0960.jpg
IMG_0962.jpg
IMG_0964.jpg
IMG_0975.jpg
IMG_0976.jpg
IMG_0977.jpg
IMG_0978.jpg
IMG_0979.jpg
IMG_0980.jpg
IMG_0981.jpg
IMG_0982.jpg
IMG_0983.jpg
IMG_0984.jpg
IMG_0985.jpg
IMG_0986.jpg
IMG_0987.jpg
IMG_0988.jpg
IMG_0989.jpg
IMG_0990.jpg
IMG_0991.jpg
IMG_0992.jpg
IMG_0993.jpg
IMG_0994.jpg
IMG_0995.jpg
IMG_0996.jpg
IMG_0997.jpg
IMG_0998.jpg
IMG_0999.jpg
IMG_1000.jpg
IMG_1001.jpg
IMG_1002.jpg
IMG_1003.jpg
IMG_1004.jpg
IMG_1005.jpg
IMG_1006.jpg
IMG_1007.jpg
IMG_1008.jpg
IMG_1009.jpg
IMG_1010.jpg
IMG_1011.jpg
IMG_1012.jpg
IMG_1013.jpg
IMG_1014.jpg
IMG_1015.jpg
IMG_1016.jpg
IMG_1017.jpg
IMG_1018.jpg
IMG_1019.jpg
IMG_1020.jpg
IMG_1021.jpg
IMG_1022.jpg
IMG_1023.jpg
IMG_1024.jpg
IMG_1025.jpg
IMG_1026.jpg
IMG_1029.jpg
IMG_1032.jpg
IMG_1038.jpg
IMG_1039.jpg
IMG_1040.jpg
IMG_1041.jpg
IMG_1042.jpg
IMG_1043.jpg
IMG_1044.jpg
IMG_1045.jpg
IMG_1046.jpg
IMG_1047.jpg
IMG_1048.jpg
IMG_1049.jpg
IMG_1050.jpg
IMG_1051.jpg
IMG_1052.jpg
IMG_1053.jpg
IMG_1054.jpg
IMG_1055.jpg
IMG_1056.jpg
IMG_1057.jpg
IMG_1058.jpg
IMG_1059.jpg
IMG_1060.jpg
IMG_1061.jpg
IMG_1062.jpg
IMG_1063.jpg
IMG_1064.jpg
IMG_1065.jpg
IMG_1066.jpg
IMG_1067.jpg
IMG_1068.jpg
IMG_1069.jpg
IMG_1070.jpg
IMG_1071.jpg
IMG_1072.jpg
IMG_1073.jpg
IMG_1074.jpg
IMG_1075.jpg
IMG_1076.jpg
IMG_1077.jpg
IMG_1078.jpg
IMG_1079.jpg
IMG_1080.jpg
IMG_1081.jpg
IMG_0866.jpg
IMG_0867.jpg
IMG_0868.jpg
IMG_0869.jpg
IMG_0870.jpg