cropped-logo-2020.png

Jack Stienstra & Messi 2e op WK

Met trots kunnen wij Jack Stienstra met zijn hond Holland Messi v. Le Dobry feliciteren met het behalen van een tweede plaats tijdens de Wereld Kampioenschappen Africhting IPO  in Falkenberg Zweden. Jack zelf een zeer jonge geleider met zijn nog zeer jonge hond, net 3 jaar, hebben een uitmuntend stuk werk laten zien.
Andere halve week voor de WK is Jack afgereisd met zijn Opa. Samen hebben ze door Duitsland, Denemarken en Zweden gereden om op plaats van bestemming te komen. Er was voldoende mogelijkheid om te speuren op de velden die gelijk waren aan die van de WK.  De omstandigheden in Zweden zijn anders dan in Nederland, groepen van 20 reeën die over de velden heen grazen, rennen en geuren achterlaten. De vele konijnen en andere wilde dieren die ook vinden dat ze in het gras mogen verblijven,  kan voor sommige honden toch veel afleiding geven.  Deze geuren kunnen interessanter zijn dan de geuren van gebroken grassprieten. Maar alleen deze geur mogen ze volgen en niet andere geuren. Ook spelen ondergronden, hoogtes van gras mee om goed resultaat te boeken.

Mogelijkheden om te trainen werd geboden bij andere verenigingen die ongeveer op 30 km van de plaats van bestemming lagen. De accommodaties waren van gewoon tot zeer bijzonder te noemen.  Jack heeft in de week voor de WK nog diverse landen van zijn diensten laten genieten en hierdoor creëer je saamhorigheid en verbondenheid.

Het intrainen in het stadion was alleen toegankelijk de dag voor de wedstrijd, iedere combinatie heeft 10 minuten de tijd om zowel appel als manwerk te doen. Dit is een taak van de coach, Ruud Peters om alles goed voor te bereiden en een ieder weet zijn taak. Ook tijdens het intrainen bleek dat Nederland – Duitsland helpt,  België helpt Spanje etc. etc. fantastisch om te bekijken van een afstand hoe behulpzaam een ieder is.

Na het intrainen werden de honden gecontroleerd op het chipnummer, de dierenarts controleerde of de reu in takt is, zijn hartslag, zag naar het gangwerk en beoordeelde of een teef loops of niet loops is.  Als alles is gecontroleerd, wordt er een voorbeeld hond ingezet om de deelnemers bewust te maken wat wel en niet mag. Klaas Stienstra met zijn jonge reu Holland Nigel hebben het appel getoond en de keurmeester was erg onder de indruk en kwalificeerde het werk als uitmuntend. Daarna mocht Klaas nog met de gepensioneerde Faya het bijtwerk vertonen. Soms een klein ondeugendheidje maar ook Faya toonde wat ze waard is.

Na afloop kregen we de openingsceremonie, de landen in totaal 10 stuks presenteerden hun deelnemers,  het Nederlandse Team zag er uitstekend uit, viel op met hun mooie oranje/zwarte trainingspakken. Met dank aan De Boer Staalbouw te Leek, die hiervoor gezorgd had.  De drummer liep voorop, de landen volgenden. Het kampioenschap werd geopende door toespraken van het gastland en door de president van de Wereld Federatie.  Na deze opening werd een ieder verwacht in het hotel voor de loting. Wat altijd spannend is. Zal ik een goed lotnummer trekken om zo goed mogelijk te presteren.

Zaterdag en Zondag werd er gestreden. Jack had nummer 22 getrokken en dit hield in dat hij zaterdagochtend om 9 uur moest speuren. We moesten dus om 8 uur vertrekken naar de speurvelden, daar aangekomen werden de speurlijnen opgemeten of deze voldeden aan de 10 meter eis. Dan begint het wachten, ook hier worden nummers getrokken wie eerst mag. Omdat Jack de enige man in de groep was, liet hij de dames voorgaan met het trekken van een lotnummer en bleef nummer 1 over. Jack kon starten en opende hiermee het kampioenschap op de speurvelden.

Messi speurde heel erg netjes, een kleine bemerking was, dat hij na 15 meter even afgeleid was door een wildspoor, de eerste hoek directer kon nemen en na het tweede voorwerp zich ook even liet verleiden door het wild, zijn laatste voorwerp kon sneller af.  Hierdoor had hij 96 punten verdiend van de 100.  Later die dag bleek dat Jack en Messi  de beste punten hadden gescoord en bovenaan stonden.

Dit gaf druk mee voor de zondag. Weten dat je kampioen kan worden en dan wil je graag, maar de hond merkt dat baasje anders is als anders. Zondag moest Messi eerst een heel programma afliggen. Dat is ongeveer 8 minuten terwijl een andere combinatie gelijktijdig op het veld oefeningen doet en afleiding verzorgt door een blok weg te gooien of hier te roepen.  Jack is dan uitzicht van de hond, Messi bleef super mooi liggen tot aan het einde dat Jack weer kwam om hem op te halen.  Het zwaarte punt ligt hem dan in hoe krijg je de hond weer zo gemotiveerd dat hij nu zijn volgwerk goed gaat doen. Helaas maakte Jack een foutje tijdens het volgen en dit foutje werd bemerkt door de hond. Daardoor raakte de hond uit zijn drive zoals wij dit noemen en bleef iets achter. Helaas ging de zitoefening niet goed en bleef Messi staan op het moment dat Jack, zit zei tegen hem. Dat zijn dure punten en kosten minimaal 5 strafpunten.
Aansluitende waren er nog enkele kleine dingetjes zoals snel en goed aan de voet komen.  Jack en Messi hielden 88 punten over van het appel.

Na appel (gehoorzaamheid) heb je ongeveer een uur rust en moet je daarna manwerk (pakwerk) doen. We weten dat Messi dit als geen ander kan en hij moest 99 punten draaien om de koploper te verslaan. Messi en Jack lieten een grandioos stuk werk zien. De keurmeester kon weinig tot geen commentaar leveren en het puntenaantal stond op 98.5 maar de keurmeester ronde dit helaas af naar beneden,  erg jammer, de hond verdiende hier 99 maar kreeg ze niet. Desondanks bleek later dat er 3 combinaties waren met 98 punten op dit onderdeel, omdat Messi de jongste hond was kreeg hij de beker.

Jack en Messi van harte gefeliciteerd, Hondensport Hoogkerk is erg trots op jullie prestatie. Een Vice Weltmeister in Hoogkerk op 21 jarige leeftijd met een hond van net 3 jaar. We zullen in de toekomst nog veel van jullie horen.
VDM Cavom en De Boer Staalbouw bedankt voor jullie sponsoring. zonder deze grandioze medewerking lukt het niet om dit te bereiken.