cropped-logo-2020.png

Jack en Messi 53e van Wereld

Jack Stienstra met zijn hond Messi 53e van de Wereld

Het Wereldkampioenschap in Slovenie zit er op, uit Hoogkerk heeft Jack Stienstra met zijn Hollandse Herder Holland Messi v. Le Dobry deel kunnen nemen nadat ze zich op wonderbaarlijke wijze gekwalificeerd hadden.

De weg was lang 1400 km, de tijd was te kort om goed te acclimatiseren aan het hoogte verschil. Het was ontzettend warm de dagen voor het evenement. De temperatuur liep op tot 30-35 graden. Zondags aangekomen in Nova Gorica, een plaats tegen de italiaanse grens. Dinsdag moest het Nederlands Team aantreden in het stadion en konden de honden wennen aan de omstandigheden. Dat wennen moest in 5 minuten gebeuren. Dan was je tijd om en kwam de volgende.
Wat belangrijk is een goede ervaring, zodat je hier op kunt voorbereiden.

Woensdag was de veterinaire keuring, de openingsceremonie en daarna de loting. Jack trok nummer 111. Zou dit een voorteken zijn?
Donderdagmiddag manwerk, na alle mooie dagen vooraf, kwam het water voor dat Jack moest opgaan met bakken uit de lucht. Onweer, weerflitsen, niet normaal. De wedstrijd werd voor 1.5 uur stilgelegd, Nooit mooi, je had je voorbereiding genomen, de hond was start klaar en dan moet je wachten, je wordt afgeleid, ieder praat tegen en met je. Toen brak de hemel weer open, de regenboog verscheen en Jack en Messi moesten op. Helaas ga je dan toch een beetje onvoorbereid het veld op. Maar Messi liet zich niet kennen. Van de maximale 100 punten verloren ze 7 en hielden 93 punten over. Messi was een beetje brutaal met het rugtransport en dat koste helaas enkele punten, maar voor de overige bijtoefeningen kwam een luid applaus uit het publiek en wat de keurmeester erg goed te spreken over hun werk.
De hoogste score tijdens dit WK was 97 punten dus de opening was goed.

Vrijdagochtend om 8 uur moesten ze appel doen, er werd door de keurmeester streng gekeurd, Jack en Messi lieten een goed stuk werk zien, helaas moest de keurmeester hier concluderen dat de hond iets te graag bij Jack wilde zijn, daardoor met af en sta, kleine verkruip momenten en dat kost op een WK erg veel punten. Om een uitmuntend met je appel te halen, dat is dus 96 of hoger was bijna onmogelijk, soms denk je wel eens de hond moet meer robot zijn dan hond, hij moet vrolijk zijn, mag niet piepen cq blaffen, moet snel zijn, moet attent zijn, dus veel tegenstrijdigheden waarin je een hond heel goed moet trainen om deze kwaliteiten allemaal te behouden. Jack en Messi kregen 89 punten en ook hier een blij gezicht en een trotse eigenaar.

Zaterdagmiddag om 12.12 uur moesten ze bij de speurvelden zijn, Omdat er een meetingspoint in de bergen was ging Jack en Messi met de coaches om 10 uur vertrekken. De weg de bergen in was lang, hobbelig en daar aangekomen moesten ze nog enkele 100 meters lopen om te kunnen beginnen.
Eerst werd de chip gecontroleerd van de hond, de lijn of deze voldeed aan de 10 meter eis, wat opviel dat Messi aardig buiten adem was en veel hijgde, zou de ijle lucht parten spelen. Messi had het zwaar tijdens het speuren en was een beetje ongeconcentreerd, helaas kwamen hierdoor de resultaten lager dan we van deze combinatie, maar wel rond op het WK! Jack en Messi verdienden 79 punten en een 53e plaats van de 149 combinatie’s die meededen uit de gehele wereld.
In totaal is Nederland als 15e geëindigd in het landenklassement.

Chapeau voor Jack en Messi.
Chapeau voor alle sponsoren, vrijwilligers, fans die het mogelijk gemaakt hebben dat Jack en Messi deze reis konden ondernemen.

Nu het WK afgelopen is, staat de Holland Cup dit weekend voor de deur. 1 en 2 oktober zullen diverse combinatie’s strijden om deze titel en daarnaast ook de titel om Nederlands Kampioen Africhting te worden voor het ras de Hollandse Herder.
Zaterdag zal er gespeurd worden in de weilanden rond Hoogkerk, vanaf 13 uur zullen de VZH honden hun kunsten laten zien op ons terrein en zondag zullen we vanaf 10 uur het appel en manwerk op ons terrein gaan uitvoeren.
U bent van harte welkom om de combinatie’s aan te moedigen aan de Zuiderweg tegen over nr 89 het laantje in.