cropped-logo-2020.png

Examen VZH/IPO 2018

Vandaag examen op Hoogkerk, een 100% score, iedereen van harte gefeliciteerd.

De sfeer was bijzonder goed, de saamhorigheid om samen het examen te volbrengen, voor sommigen een moeilijke ervaring van nog niet klaar, tot ziek, maar een ieder heeft zijn doelstelling behaald, dan ben je al geslaagd.

Maak je doelen klein en beheersbaar, daarnaast is de rest maar bijzaak en zoals gebleken 100% score.

Trots op jullie. trots op wat we samen hebben neergezet.

Zaterdag 24 november was er besloten om een examen te organiseren, het is tegenwoordig niet gemakkelijk meer om een keurmeester te vinden die dichtbij woont en dan ook nog eens vrij is. Het keurmeester korps woont niet meer in de buurt en dat maakt het organiseren van een examen of wedstrijd wel erg duur. Tegenwoordig kan het voor een vereniging niet meer uit als je geen keurmeester hebt die dicht bij woont. de kosten voor de keurmeester zitten minimaal op 150 euro dan nog een kado’tje, een hapje en drankje,  daarnaast nog de afdrachten die je moet doen voor de Commissie Werkhonden en de NBG die ongeveer op 50 euro liggen en je vraagt per deelnemende hond 15 euro inschrijfgeld.

Reken maar uit, hoe kan een vereniging rondkomen zonder tussenkomst van donateurs, rondje 50, adverteerders en sponsoren. Dan zit je ook nog eens met het feit, hondeneigenaren trainen hard, intensief en dan zoveel stress om deel te nemen. Je weet vaak waar je valkuilen liggen als geleider, de ene hond nog niet klaar, de andere nog niet goed genoeg, de andere ziek, de andere te heftig in drift, dus is een examen of wedstrijd doen nog wel zo leuk??

Keurmeester voor dit examen is Toon Hop, een gerespecteerd keurmeester die onze groep deelnemers en toeschouwers, examineert zoals het behoort, ons coachend meedeelt waar we rekening mee kunnen houden als we verder willen in de sport, dus tips die geen punten kosten op dit examen maar zeker goede aanwijzingen die je als geleider kunt gebruiken. Dan maar hopen dat de geleiders dit wel opslaan omdat de stress na het lopen van een examen, net als bij de hond moet worden afgeschut van je lichaam en vaak ben je bezig met andere dingen. Ik heb deze keurmeester als zeer plezierig en rustgevend, ontspannend ervaren. De geleiders konden hun werk laten zien waar ze hard voor getraind hadden en waar de keurmeester respect voor toonde.

Het was koud, mistig en de schoenen waren met ijs bedekt toen de sporen werden uitgelopen.  Iedereen was aanwezig, wel of geen examen kandidaat, je steunt je clubje.
Er waren weer door Klaas Stienstra mooie velden uitgezocht, ook deze mag best eens genoemd worden in het verhaal, de dingen die hij achter de schermen allemaal doet.  De velden waren gelijk, niet te kort en niet te moeilijk, ondanks dat sommige honden het hier nog niet voor 100% mee eens waren. Er moest zeker gewerkt worden, de omstandigheden waren nu totaal anders voor de honden want deze kou en ijzelvorm hadden we nog niet eerder mee gemaakt. Gelukkig kwam een ieder goed rond, twee net met de hakken over de sloot, maar desondanks geslaagd en kun je lekker verder met je volgende onderdeel.
De overige kandidaten met zeer respectabele punten. De keurmeester genoot van de selectie die de honden maakten met hun neus en hoe intensief ze het spoor rustig en kalm afzochten naar de verloren voorwerpen.

Helaas viel 1 VZH hond af voor het examen. kreupel en dat betekend niet meedoen. Een juiste keuze van de eigenaar om voor de hond de keuze te maken.

Toen werd er nog snel op vrijdag avond een stand-Inn geregeld om met de andere VZH hond te lopen. Ook hier zie je, samen doen we examen en we ondersteunen elkaar om een goed examen neer te zetten. En dat gebeurde, de VZH hond slaagde netjes voor zijn appel gedeelte maar ook voor het stadsgedeelte, de keurmeester testte de hond zeker op zijn sociale karakter, zijn stabiliteit en zijn omgang in vreemde situaties zonder de geleider bij zich te hebben. Van harte

Het examen ging verder met appel en manwerk, iedereen wist waar de minder goede oefeningen zaten, ook waar de pluspunten zaten en waar je eventueel aan werken kunt. Is het niet aan jezelf dan wel aan je hond. Sommige honden zijn jong en deden dingen die ze misschien omdat het doortrainen nog niet geheel aanwezig was,  dingen die je niet verwacht, Andere honden lieten juist zien wat je geoefend had, heel mooi kan zijn.

Onze twee pakwerkers Leon Oosting en Jack Stienstra, deden hun werk zoals je hoort te doen op een vereniging, de honden werden getest, beoordeeld en er werd eerlijk pakwerk gedaan, Een vak apart, maar complimenten want “goede” pakwerkers zijn er niet veel meer.

De twee gast examen kandidaten spraken na afloop hun dankbaarheid uit, dat ze gesteund en dat ze zich welkom voelden bij ons. De examen kandidaten van Hoogkerk hebben laten zien waar ze voor getraind hebben en kunnen in de winter gaan werken aan punten die nog niet goed beheerst worden en zo is Hondensport een toffe sport om samen te doen met je viervoeter.

We sluiten dit jaar nog af met een bezoek aan de Kerstmarkt in Duitsland, dan tussen kerst en oud en nieuw gaan we nog 3 dagen in de kou een trainingsworkshop met Tuukka Nikola doen en zorgen dat zowel de pakwerkers als de geleiders een positieve mood krijgen en meer inzicht om verder te gaan.  Kwaliteit komt niet vanzelf, daar moet je aan werken. Heb je minder kwaliteit dan moet je harder werken maar je kunt allemaal hetzelfde bereiken.

Een fijne afsluiting voor 2018 en op naar goede en mooie doelen voor 2019.

Foto’s volgen z.s.m.