cropped-logo-2020.png

Examen NBG West Friesland

Het is zaterdagochtend 5 november, de wekker gaat om 6 uur in huize Stienstra, snel van bed, de ochtendrituelen doen en de honden in de auto. Op naar Hoorn waar we examen gaan doen bij NBG West Friesland. Geen files onderweg, we konden goed doorrijden. Aangekomen in Hoorn de hondjes even uitlaten en een bakkie in de kantine. Even iedereen begroeten en handen schudden en vervolgens deed Ron van Hal een welkomst woordje.
Er deden 6 IPO honden mee en 3 VZH honden. Keurmeester van de dag is dhr. Janse.
Jeannette Bout en Jose Stienstra gingen op voor hun IPO II en Annejan Machiela met Franco voor het IPO III certificaat, bij een ieder ook bekend natuurlijk Ron van Hal, deze heeft sinds een jaar Boya en gaan op voor IPO I. Sommige geleiders erg zenuwachtig. Anderen iets koeler.

Na de koffie gingen we richting speurvelden. Deze lagen er super bij. Maar ja, de honden moesten wel hun werk doen. De sporen waren groot. Ron en Boya moesten de spits afbijten. Boya was erg vrij en voelde geen dwang. De voorwerpen kon ze gemakkelijk vinden en dit resulteerde in een 84 punten. Helaas voor Jeannette met haar Impact zakte deze combinatie op A. Roel dit betekend toch echt dat je de volgende keer maar een dienst moet verzetten en je vrouwtje moet bijstaan. Vorige keer ging het zo goed.
Jose en Faya deden het super, ze behaalden 99 punten. De keurmeester gaf de bemerking dat Faya iets scheef lag tav de voorwerpen en dat koste 2X een half puntje. Annejan met Franco deden ook super hun best, soms een kleine overtuiging, 1 voorwerp iets sneller verwijzen en de lijnvoering dit resulteerde in 98 punten.
Terugkomend op de club gingen we door met het appel.
Boya had een beetje moeite met het niet bevestigen van de goede oefeningen en ging soms hierdoor in twijfel over en deed iets wat dacht dat goed was. Maar toch goed voor een 82 punten.
Jeannette was nog niet helemaal hersteld van de teleurstelling bij het speuren maar je moet dan toch aan de bak met het volgende onderdeel, dat is ook hondensport. Maar dit deed ze kranig. Ze ging ervoor. Wist dat sommige oefeningen niet vast zaten maar toch ging het redelijk goed. Soms was Impact iets te snel voor het commando en dacht OOOOOOOO ja dit gaan we doen, ik weet het wel en deed de oefenig voordat Jeannette wat kon zeggen. Maar desondanks scoorden ze 84 punten.
Faya was gedreven, de hond werd keurig voorgebracht, de zit kon iets sneller doorzitten, vooruitsturen keek ze nog een keer achterom voor bevestiging maar het waren echt de kleine puntjes waar de keurmeester zijn bemerkingen over maakte. Het resulteerde wederom in een uitmuntende oefening met 96 punten.
Annejan en Franco lieten ook echt een net stukje volgen zien. Helaas met vooruit een extra commando en iets directer af maar de uitvoering was super snel. Wat na iedere oefening tot applaus klonk. Franco behaalde ook 96 punten.
Na het appel stond er een heerlijke lunch klaar voor de deelnemers en bezoekers, iedereen kon zijn buik rond eten. Heerlijk een kopje soep vooraf en een appeltje of mandarijntje na. Een groot compliment voor de leden van Texel die hiervoor gezorgd hadden. Grandioos.

Toen moesten we natuurlijk ons voorbereiden op het laatste onderdeel.
Boya mocht weer de spits afbijten. Ze stelde zo hard dat de pakwerkers onderuit ging. Verder was het een goed stuk manwerk en Ron kon dit afsluiten met 92 punten. Klasse gedaan Ron en Boya, binnen een jaar een hond van niets naar IPO I gebracht, dat is een compliment waard.
Aansluitend Jeannette met Impact, rivieren was super, eigenlijk wat nog nooit was gedaan het doorsturen van verstek 3 naar 4 etc. ging perfect. Ook het eruit roepen was geen probleem. Jammer was dat tijdens de overval uit rugtransport de pakwerker Impact op de poten raakte en hierdoor loste maar herstelde ook direct weer. Maar toch een super stukje werk laten zien en dit resulteerde in 87 punten.
Faya deed ook haar uiterste best, tot aan de afstand waren ze nog geen punt verloren. De afstand werd ingezet en Faya kwam aangesneld maar was misschien iets te lax of niet goed knijpen en schoot van de mouw af. Ze tuimelde enkele keren over de kop en herstelde zich prima en kwam gefrustreerd terug. Jose zei een te zacht commando los en moest vervolgens nog een keer los zeggen. Dit hele voorval koste haar 9 punten en daarom hielden ze 91 over. Helaas maar het is een examen en volgend jaar gaat het om het eggie.
Daarna nog AnneJan en Franco. Wederom weer zeer verzorgt en correct voorgebracht. Hij was een keer onrustig in beet en helaas maakte Annejan enkele fouten zoals het ontwapenen van de pakwerker met zijtransport en bij het afmelden helaas wilde de hond in de bewaking blijven. Dit resulteerde in een goede 93 punten.

Wij danken NBG vereniging West Friesland voor hun gastvrijheid en het super organiseren van dit examen. Alle trouwe supporters en natuurlijk wat het allerleukste was de oude bekenden wederom eens te zien en bij te praten. Dat maakt hondensport ook zo mooi.

NBG Ver. West-Friesland, 3.15 datum : 5-11-2011 KM(s) : Janse J VZH/IPO

Geleider Ver. Hond Ras Cert. A B C Tot. Kwal
A.J. Machiela 1.20 Holland Franco van le Dobry HH IPOIII 98 96 93 287 U
F.W. Androg DVIN Femme Fatale deau van d. Bielshoeve DM IPOIII 85 74 80 239 V
J.A. Stienstra-Pelsma 1.07 Holland Faya v. le Dobry HH IPOII 99 96 91 286 U
J.W. Bout 1.07 Impact de la Rouquine TH IPOII 62 84 87 xxx O
R. Brinkman 3.15 Arrack`s Home Elco MH IPOI 100 91 96 287 U
R. Van hal 3.15 Boya van d. Pioniershof HH IPOI 84 82 92 258 G
R Tebbens 3.13 Stormvogel`s Flair zoy MH VZH 59 + +
M van Heiningen 3.13 Stormvogel`s Fenna zoy MH VZH 56 + +
F Depolli VDH Pax van d. Ronden Hoek DH VZH 52 + +