cropped-logo-2020.png

Anne Eissemann, workshop appèl

Een appel workshop van Anne is een bijzondere aangename workshop om mee te mogen maken. Anne is fantastisch kwa kleine details, het uit elkaar trekken van een oefening, alle stukjes apart te trainen, daar is ze een kanjer in.

Kan een hond niet recht voorzitten zonder blok, dan zal deze het met blok ook niet doen.

Maar ook vooral het afzekeren dat de hond het echt begrijpt, dus zoals het voorroepen, niet alleen vanuit een rechte lijn maar ook zijwaarts gaan staan om de hond te laten beseffen er zijn ook andere uitgangspunten om de oefening te moeten uitvoeren.

Wat dit jaar nieuw is,  is nog een hogere voerbeloning geven aan je hond. Anne werkt in het appel niet met baldrive, ballen of jutspeeltjes, Anne werkt met voer, waarom, ze moeten het voor jou gaan doen en niet voor het spel van de bal, jutrolletjes o.i.d.  Ze probeert ook het voer aan te bieden doordat de hond zich moet gaan opdringen, zoals bij de baas omhoog staan, dus achterpoten op de grond en voorpoten op de geleider zijn schouders. Als de hond met bal getraind wordt, blijkt dat de hond het minder goed onthoudt. Hij wil alleen maar de bal en verder niets.

Wat is de trigger voor Anne haar honden om aan te geven dat er drive moet zijn. Wanneer mag de hond verwachten dat er wat gaande is, dat er gewerkt moet worden. Anne steekt dan haar handen in haar zak en geeft hiermee aan, Kom op, we gaan aan het werk.

Mijn aandachtspunten kwa oefeningen zijn dat weekend geweest, de Sta en blijven staan, voorkomen uit allerlei posities, voet vragen met hand aan been, los commando, het halthouden, springen. Apporteren.

Waar Anne ons voor waarschuwde is dat we focus moeten hebben op 1 onderdeel, als dat gefikst is gaan we een volgend onderdeel trainen en daarna ga je deze twee onderdelen samenvoegen.  Ze gaat niet samenvoegen van de oefening als 1 onderdeel nog niet goed is.  In de aanleerfase gaat het niet om de snelheid, het gaat dan om de uitvoering, kan de hond het, dan ga je werken aan snelheid. Ook als je gaat oefenen ga je eerst het gemakkelijkste oefenen en dan het moeilijke.

Anne vindt appel heel belangrijk omdat je hierin kan zien hoe de relatie is tussen hond en geleider. Er moet een band zijn en de band is de fundering voor de andere onderdelen. Als er geen band is dan is er geen harmonie, samenspel, respect. Appel is het allerbelangrijkste onderdeel en hieruit kun je veel voldoening halen.

Bedankt Anne voor het leuke weekend, waarin ik weer veel heb geleerd cq mijn ogen weer voor gaan openstaan.

Alle foto’s zijn gemaakt door Steffi Gebke.